‘Inrichting van speelplekken is maatwerk’
De gemeente Molenlanden is op 1 januari 2019 ontstaan uit een fusie van de gemeenten Molenwaard en Giessenlanden. De gemeente beslaat een uitgestrekt gebied met een oppervlakte van 192 km², telt 20 kernen en 43.858 inwoners. De gemeente telt op het moment van spreken 150 openbare speelplekken (inclusief trapvelden) met gezamenlijk 630 speel/sporttoestellen. Via het Team Beheer Buitenruimte zijn Ingmar Verveer en Leroy Franken verantwoordelijk voor herinrichting, beheer en onderhoud van de speelplekken en trapvelden. Hierbij krijgen zij ondersteuning van het serviceteam dat de ogen en oren van de gemeente vormt, kleine reparaties uitvoert en meerdere malen per jaar de speeltoestellen schouwt.

Ingmar: “We zijn een nieuwe gemeente met een kleine club mensen. Playmapping is vertrouwd en werd gebruikt bij beide gemeenten. Het is een belangrijke en gebruiksvriendelijke tool voor het beheren van onze speelplekken.”

Nieuw is de koppeling tussen Playmapping en PlayAdvisor. Ingmar: “Van deze combi verwacht ik heel veel. Als gemeente hebben we participatie van inwoners hoog in het vaandel staan. De kinderen, buurt en omwonenden bepalen in grote mate zelf wat voor speelplek met welke speeltoestellen er komt. Ze oriënteren zich op wat er op de markt voorhanden is, praten er onderling over en maken hun keuzes. De gemeente adviseert en faciliteert. Op die manier ontstaat maatwerk. De betrokkenheid en draagvlak is hierdoor hoog. De keuze verschilt echt per kern en buurt. Zo kiezen de wat stedelijkere kernen vooral voor de traditionele drie: rekstok, schommel en combinatietoestel met glijbaan. Maar in de landelijkere kernen en aan de randen van de kernen kiezen inwoners meer voor natuurlijk spelen. Wij vinden dit prima, als er maar draagvlak is, het binnen de (financiële) kaders blijft en voldoet aan de eisen en normen voor veiligheid.”

Informatie én tijdwinst
Ingmar zet PlayAdvisor op verschillende manieren in. Ingmar: “Heel belangrijk is dat iedereen op de kaart kan zien waar zich in onze gemeente openbare speelplekken bevinden. Voor bewoners maar ook voor bezoekers is dat heel praktisch. Een tweede is dat we van mensen graag horen hoe ze een speelplek ervaren. Wat vinden ze ervan? Wat kan beter? Via een enquêteformulier kunnen ze hun mening geven. Iedere inwoner kan afzonderlijk van elkaar en op zijn eigen moment zijn of haar input of feedback leveren. Heel handig!”
Kortom, deze tool biedt de gemeente zeer waardevolle informatie. Ingmar: “Op termijn moet deze interactie aan de voorkant ons werk ook gemakkelijker maken. Het scheelt veel tijd om bij een herinrichting aan de voorkant de wensen en ideeën al te inventariseren via PlayAdvisor.”

Meer klant ervaringen

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×