(Vak)opleiding veiligheidsinspecteur speelgelegenheden met Playmapping – 6 dagen
Deze intensieve (vak)opleiding leidt u in zes dagen samen op tot ‘Veiligheidsinspecteur speelgelegenheden met Playmapping’.
Unieke opleiding volgens de meest actuele normen en wetgeving voor speeltoestellen
Deze opleiding bestaat uit 2 delen: een 5-daagse vakopleiding en een 1-daagse praktijkdag werken in Playmapping waarbij u het geleerde in de praktijk brengt in Playmapping. Voor de intensieve vakopleiding huurt Playmapping een ervaren trainer van Keurmerkinstituut, een AKI, in. Deze vakbekwame docent neemt u vanaf de eerste tot de laatste minuut van de opleiding mee in een uiterst uitgebalanceerd theoretisch en praktisch concept. In de ochtenden ontvangt u de theorie die aansluitend in de middagen in de praktijk wordt geoefend. U beoordeelt verschillende typen speeltoestellen en u krijgt nadere uitleg over de specifieke veiligheidseisen en het registreren van uw bevindingen. Ook leert u speciale meetmethoden en –middelen (testprobes volgens NEN-EN1176) toe te passen en wordt u geleerd hoe inspectierapporten te creëren. De ervaren docenten van Keurmerkinstituut inspecteren en certificeren dagelijks en zijn daarom als geen ander in staat zich in uw situatie te verplaatsen en uw eigen cases op te nemen in het programma. De kleine groep van deelnemers ondersteunt dit leerproces optimaal.
In vijf dagen ontvangt u alle relevante informatie en maakt u die vlieguren in de praktijk die nodig zijn om volledig zelfstandig en verantwoord volgens de normen en wetgeving speeltoestellen te plaatsen en te inspecteren.
U krijgt inzicht in het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen (WAS). Verder komen de diverse Europese normen uitgebreid aan bod: de afwerking van het toestel, bescherming tegen vallen, valruimtes en ondergronden en beknellingen. En worden alle veiligheidseisen van specifiekere toestellen behandeld (schommels, skatebanen etc.). De relevante Europese normdelen (NEN-EN1176) worden behandeld en u ontvangt nauwgezette informatie over de verschillende speeltoesteltypes zoals schommels, kabelbanen, skatebanen, klimtoestellen, inclusief de karakteristieke aandachtspunten en de gevaren waar het de veiligheid voor de gebruikers betreft. Ook is er aandacht voor speelbossen en natuurlijke en waterspeeltoestellen. Per speeltoesteltype ontvangt u onder andere informatie over:
- de relevante Europese normen uit 2008 en 2017;
- de meest voorkomende gevaren zoals beknelling en vallen;
- het voorkomen van letsel als gevolg van ongevallen;
- de grootte van de valzones;
- te gebruiken val dempende bodemmaterialen;
- de wijze van inspectie en rapportage;
- het gebruik van testlichamen;
- plaatsing en fundering.
De deelnemers aan de opleiding ontvangen een uitgebreide opleidingsmap voorzien van alle relevante informatie en toelichtingen.
De opleiding bestaat uit een theorie- en een praktijkdeel. In de ochtenden krijgt u uitleg over het beoordelen van de veiligheid van speeltoestellen. U krijgt inzicht in het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen (WAS). Verder komen de diverse Europese normen uitgebreid aan bod: de afwerking van het toestel, bescherming tegen vallen, valruimtes en ondergronden en beknellingen. En worden alle veiligheidseisen van specifiekere toestellen behandeld (schommels, skatebanen etc.). Het praktijkgedeelte wordt uitgevoerd met behulp van Playmapping waar u leert werken met de voorgeprogrammeerde Nederlandse veiligheidsnormen voor EN1176 (speeltoestellen) en EN1177 (valondergronden) welke zijn opgenomen in Playmapping. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de praktische lijst met meest voorkomende onderhoudsmaatregelen.
Na afloop van de vakopleiding door Keurmerkinstituut volgt een dag met een ervaren praktijktrainer die u begeleidt in het vertalen van de theorie naar de praktijk. Deze dag staat in het teken van het werken in Playmapping. U leert de mutaties op de juiste manier in Playmapping te verwerken, leert met de voorgeprogrammeerde kennis te werken en krijgt
Wat leert u?
Door het volgen van deze opleiding:
- heeft u kennis van diverse typen speeltoestellen, inspectiemethoden en commerciële inspectie- en meetmiddelen;
- kunt u de Europese normen en het WAS in de praktijk toepassen;
- kunt u zelfstandig inspecties en onderhoudscontroles van speeltoestellen uitvoeren;
- kunt u zelfstandig uw bevindingen verwerken;
- kunt u over deze inspecties en onderhoudscontroles rapporteren.
- kunt u het geleerde in de praktijk brengen met Playmapping
Deze training is bedoeld voor
Deze opleiding is bedoeld voor gemeentefunctionarissen en commerciële inspecteurs die voor het handhaven van de veiligheid en de speelfunctie van speelgelegenheden:
- Dagelijkse en periodieke onderhoudscontroles en jaarlijkse hoofdinspecties uitvoeren.
- Periodiek onderhoud aan speelgelegenheden uitvoeren.
- Rapporteren over onderhoudswerkzaamheden naar aanleiding van onderhoudscontroles.
- Belangrijke signalen over gebruik en misbruik van speeltoestellen doorgeven aan het management.
In toenemende mate blijkt de opleiding ook veel waarde te hebben voor architecten, fabrikanten, leveranciers en professionals die speeltoestellen plaatsen.
Planning van trainingsdata
- De trainingsdata worden gepland in overleg met de deelnemers;
- Verwachte aanvang in september, oktober of november 2022;
- U kunt met de docent overleggen over de speeltuinen en speeltoestellen die u samen met de andere cursisten bezoekt. Een deel van de opleiding kunt u in uw eigen gemeente volgen.
Kosten
€ 1.595,00 (excl. BTW) per persoon
Duur
De (vak)opleiding ‘Veiligheidsinspecteur speelgelegenheden met Playmapping’ duurt in totaal zes dagen, vijf dagen van 09.00 tot 16.00 uur en een afsluitende dag met praktijk training. De opleiding vindt plaats in kleine groepen van vier tot maximaal zes personen.
Bewijs van deelname
Na afloop van de training ontvangt een bewijs van deelname.